STATUS UPDATED!
Assalamualaikum...Jom sama sama berdoa untuk saudara islam kita yg ditindas.. Pray for ALEPPO..Pray for GAZA..
cik aan: Resepi telur bistik

Menu

Friday, October 21, 2016

Resepi telur bistik


Resepi telur bistik
telur bistik
ermm..jgn tengok kuali..pakai kuali cap doremon je..haha


Resepi telur bistik

Resepi telur bistik



Bahan-bahan untuk 2 orang makan

2 biji telur ayam
isi ayam potong halus/dadu kecil2
1/2 bji bawang besar poton dadu,halus
2 ulas bawang putih mayang/ketuk
2-3 biji cili padi potonng halus
2 sudu besar cili kisar 
sos cili secukupnya
sos tiram guna secukupnya
separuh buah tomato ptong dadu
sedikit air masak
garam secukup rasa
kiub pati ayam *klau xnk guna pun xpe
frozen mixed vegetables *  sy xde stok jdi xletak :)


Cara -cara

1. Gaulkan isi ayam yg dipotong dadu, bersama sedikit kunyit dan garam, goreng sekejap, kemudian angkat dan ketepikan.
2. Pecahkan 2 biji telur ayam ke dlm mangkuk, ketepikan
3. Masukkan isi ayan yg telah digoreng tadi ke dalam telur . gaul sekejap.
4. Panaskan minyak banyak , dalm 5 sudu,
5 .Goreng telur tadi bersama isi ayam..pastikan isi ayam di dlm telur berselerak, jgn biarkan isi ayam tertumpu dibhagian tengah supaya senang untuk diangkat.
6.Setelah telur masak  Angkat telur goreng tadi dan ketepikan.
7. untuk kuah, Tumiskan bwg besar, bwg putih, cili padi dan cili kisar hingga naik bau dan pecah minyak, masukkan sos tiram dan sos cili kedalam bersama sedikit air masak.. jgn terlalu banyak sbb kuah nak pekat. Kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam.biarkan seketika,
8. Masukkan pula buah tomato dan frozen mixed vegetables ke dlm.dan tunggu hingga vegetables tu masak dan last skli masukkan telur yg telah digoreng tadi bersama isi ayam. Gaul dan biarkan 2 hingga 3 minit. 
9. Tutup api..sedia dihidang

selamat mencuba.


my personal ig @nurfarhan.aan

Copyright © Design by nurfarhan