STATUS UPDATED!
Assalamualaikum...Jom sama sama berdoa untuk saudara islam kita yg ditindas.. Pray for ALEPPO..Pray for GAZA..
cik aan: Resepi Chicken Chop

Menu

Saturday, October 22, 2016

Resepi Chicken Chop


Resepi Chicken Chop



  •     Untuk perap ayam :


BAHAN A
- isi ayam ( dada potong nipis ) 10 keping 
- 1 biji bwg besar * blend
- 3 biji bwg putih * blend
- 3 susu besar lada hitam * blend
- 4 sudu besar cili kisar / cili boh
- 1 kiub ayam
- garam secukup rasa

Cara :
Blend semua yg bertanda * kemudian masukkan dlm bekas , gaul bersama kiub ayam , cili kisar dan garam..kacau rata.. kemudian masukkan isi ayam gaul lagi hingga rata. Saya perap semalaman, simpan dlm peti ais 

  •     Untuk salut ayam :

BAHAN B
- Serbuk roti warna oren sebungkus
- tepung ayam kentucky adabi orignal 
- puih telur ( klau blh guna putih telur ) jgn guna kuning telur mcm pic kt bwh ni ye

Cara :
Setelah ayam diperap semalaman.. keluarkan dari peti ais. Susun bekas seperti dalam gambar di bawah ye, ikut step by step,.. tak perlu salut ayam dgn tepung kfc terlalu lama.. bila nak goreng ayam tu terus salut tepung.. celup dalam putih telur  dan last salut dengan serbuk roti..Terus goreng dlm minyak ..kuantiti minyak biar tenggelam ayam tu...jadi boleh goreng dalam periuk kalau nk jimat
         
Nota Penting * jgn salut ayam dlm tepung kentucky terlalu lama ( mksudnya jgn biar ayam berjam bersalut dlm tepung ..nnti da goreng ayam tu jdi keras tau.. klau blh tepung nk nipis je..dan jgn guna kuning telur kalau boleh..just guna putih telur ...dlm pic ni saya dah buat eksperimen hihi .. 
Bila nak goreng ayam time tu lah bru salut dgn tepung..jgn nk goreng pukul 7 ..pkul 4 5 da salut tepung tu..nnti serius ayam jadi keras ....sebab tu kena rajin mencuba ok..try and error dlm masakan .. klau korg ada resepi best please share link korang kat bhgian comment bwh entri ni ye.. tq

  •     Untuk sos :

BAHAN C

- Sos lada hitam
- sedikit mayonis 
- sebiji bawang besar ( potong dadu )
- serbuk lada hita
- planta
- sedikit susu cair
- sdikit air masak

Cara :
Panaskan planta tanpa minyak..kemudian masukkan bahan2 lain mengikut banyak mana sos yang korang nk buat... masukkan sedikit air masak / air panas klau sos terlalu pekat...kalau xnak letak mayonis pun takpe.

  •     Untuk coslow
lobak merah
kubis 
mayonis

Cara :
Potong lobak merah dan kubis halus halus dan gaul bersama mayonis..siap..


bahan untuk sos
lupa tambah sdikit susu car

step - step 
untuk penyediaan ayam

isi ayam..potong nipis nipis ye

bahan bahan untuk perap ayam
gaul sekata

ayam yg diperap
gaulkan dlm bekas ni



ayam yg dah diperap semalamn

tepung kentucky
sedap guna yg adabi original kler oren serbuknya

guna putih telur sahaja
jgn tiru gmbr ni..!!!

serbuk roti
sy guna kler oren 

step susunan ayam-tepung kentucky- puti telur - serbuk roti
last goreng dlm minyak...

step susunan ayam-tepung kentucky- puti telur - serbuk roti
last goreng dlm minyak...

goreng dlm ninyak yg bnyak




my personal ig @nurfarhan.aan

Copyright © Design by nurfarhan