STATUS UPDATED!
Assalamualaikum...Jom sama sama berdoa untuk saudara islam kita yg ditindas.. Pray for ALEPPO..Pray for GAZA..
cik aan: August 2016

Menu

Tuesday, August 30, 2016

Belaga rainforest 2016

Assalamualaikum

Entri kali ni berkenaan belaga rainforest atau pesta belaga. Sebenarnya ni baru first time dapat pergi ke pesta ni..excited jugak nk pi sebab nak tengok pesta tu mcm mane.. ^_^

Pesta belaga ni banyak jugak la aktiviti nya..aktiviti air cth mcm perahu panjang , aktiviti jualan ramai jugak yang menjual baju, makanan, kebanyakkannya gerai makanan non muslim.. aih pyh nak cari yg halal.. :)



Pesta Belaga 2016๐Ÿ‘†












 Gerai jualan pesta belaga๐Ÿ‘†









Jeti Belaga๐Ÿ‘†Sungai batang rejang







 Aktiviti air๐Ÿ‘†fuhh mencabar ni











Pondok Berhias..๐Ÿ‘†~~~ unic kan 

ok..kat atas ni la antara contoh aktiviti yang ada di pesta belaga. Banyak lagi aktiviti sebenarnya.. malam pun ada aktiviti.. tak dapat la nak pi tengok semua..hihi..Pesta ni 3 hari sahaja, sepanjang 3 hari tu pekan belaga penuh dengan orang..biasa la kan dah nama pun pesta.. dari luar daerah Belaga pun mesti ada yang datang. Ok tu je ceritanya, dapat jugak merasa pesta di tempat orang :).

-Pengalaman di Belaga-aan



Monday, August 22, 2016

Face mask


Assalamualaikum
Hai semua..
Entri kali nih aan dah copy 
mcm2 jenis face mask yg boleh dicuba dan untuk pelbagai jenis masalah kulit. Boleh la tgok pic kat bwh ni, so bgi yg nk mencuba tu..dipersilakan copy atau save cepat2.. blh buat sendiri kat rumah je nih.. xpyh beli masker kat kedai ^_^
hihi..sharing is caring..
jom kita bermasker
๐Ÿ‘‡
๐Ÿ’†๐Ÿ’†๐Ÿ’†๐Ÿ’†










Sunday, August 21, 2016

Resepi Gulai daging



Resepi Gulai daging












Resepi Gulai daging


Resepi Gulai daging








Bahan A
----------
8-10 ulas bawang merah * kisar
4 ulas bawang putih * kisar
1 inci halia * kisar
cili kering kisar 3 - 4 sudu makan  
(satukan bahan A dan kisar )

Bahan B
----------
1 kg daging
rempah gulai cap rose
4 ketul ubi kentang ( potong 4 )
2 sudu makan  kerisik
Rempah penumis ( kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih,bunga lawang )
sebiji bawang besar ( mayang )
air asam jawa
sekotak santan sederhana ( tak guna hbis sekotak 3/4 shja)
gula @ manisan ( sy guna gula )
1 kiub ayam * nk guna pun blh..xnk guna pun blh
garam secukupnya
Air secukupnya

Cara - cara
--------------

1.  Panaskan minyak dan tumis rempah penumis dgn bawang besar yg di mayang tadi hingga naik bau.
2.  Masukkan Bahan A yg dikisar tadi dan kacau hingga garing.
3.  Masukkan rempah gulai cap rose 5- 6 sudu makan, kerisik, air asam jawa, kiub ayam dan gula. 
4.  Kemudian kacau hingga sebati.
5. Masukkan daging dan air secukupnya ( hingga daging tenggelam ) masak hingga empuk.
6. Kemudian masukkan santan dan ubi kentang dan tunggu hingga mendidih.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Setelah semuanya empuk, tutup api dan sedia untuk dihidang.

selamat mencuba ye..ikhlas dari chef aan 



my personal ig @nurfarhan.aan

Copyright © Design by nurfarhan