STATUS UPDATED!
Assalamualaikum...Jom sama sama berdoa untuk saudara islam kita yg ditindas.. Pray for ALEPPO..Pray for GAZA..
cik aan: November 2015

Menu

Sunday, November 29, 2015

Resepi Nasi Ayam


Resepi nasi ayam

* utk 4-5 org mkn skli hidang


resepi nasi ayam



Bahan- bahan
---------------------
3 cwn nasi
Seekor ayam sederhana
kiub pati ayam maggi
Bwg besar
Bwg putih
Halia
Mentega
Daun pandan
Daun sup
Bawang goreng
Perencah sup
Kicap
Sos tiram
Garam
Air
Sos tomato
Cili besar
Cili padi
Cuka
Cara2...
-----------
1. Bersihkan ayam..Potong 4 bhgian..
2. Masukkan ayam dlm periuk berserta air ( make sure air byk..sbb air rebusan nk guna utk masuk dlm nasi dan buat sup ) + kiub pati ayam maggi seketul +garam + seinci halia & seulas bwg putih ( diketuk).
3. Rebus aym sehingga da msk.. ( jgn terlalu lama nnti aym tu nk digoreng). Angkat dan toskan. Air rebusan ketepikan dlu.
4. Ayam yg direbus tadi .. perapkan dgn sos tiram + kicap + garam. Biar dlm setengah jam..
 5. Ok..now utk nasi plak...
3 cwn beras dibasuhkan..dan
ditoskan..Panaskan periuk atas api..
bila da pns masukkan 4 sudu mentega ..biar cair .. kemudian...
Masukkan 2 inci halia dan 3 ulas bwg putih ( yg ditumbuk).
6.Tumis hinga naik bau..
Masukkan beras tdi dan kacau sekejap..masukkan daun pandan , 4 cawan air rebusan aym tdi dan masukkan juga seketul kiub pati aym dan garam secukup rase.. make sure garam msuk time air xkering lagi.. sbb nk bgi meresap dlm nasi..
7. Bila nasi da hampir masak..pindah dlm rice cooker ..on cook .. hinggalah nasi masak..
8.Kemudian time masak sup plak..
Guna air rebusan aym tdi... panaskan atas api .. masukkan 1/2 bwg besar yg di mayang..rempah sup 1 sudu atau sup bunjut..kemudian garam secukup rasa...Msk sekejap dan angkat..
* daun sup dan bwg goreng masukkan time nk hidang je nnti..
9. Lepas siap sup, goreng plak ayam yg diperap tdi .. goreng api sederhana dan jgn terlalu garing..  angkat toskan .. kemudian potong ikut besar mne yg korg suka...
10.now time to buat sos pedas nasi ayam.. ( 3 /4 biji cili besar + 3biji cili padi+ 2 ulas bwg putih+3 sudu cuka+ sedikit air) blend smpai hncur.. masuk dalam mangkuk + sos tomato dlm 3 sudu besar dan garam secukup rasa.. dlm secubit je... siap
11.utk ulam plak blh guna salad, bua tomato dan timun..
12. Hidangkan ...Siap utk mkn
Hee..okey slmat mncuba...



Saturday, November 28, 2015

Happy anniversary mr. & mss yg ke 2


Assalamualaikum..

Alhamdulillah 10.10.2015
Da msuk 2 thn kwin ^_^

To my precious husband..
 MOhd Al-Hafiz     
happy wedding anniversary !!!... 
for the second year..hihi
 i want you to know .. i will never forget.. the day that we were became husband and wife ..the day was definitely one of the happiest days of my life.. you are the most caring husband in my life and handsome guy and too adorable to me.. ^_^
thank you for everything that you did in my life and i want to say sorry because of my imperfection as your wife.. i try to be better wife for you..
and
  i love you..

Kalau cinta biar cinta sampai syurga
InsyaAllah
Kesayanganku dunia akhirat







Celebrate dirumah je..
Celebrate bertiga
Simple
Cake coklat kukus moist
Homemade cake by chef aan
Decoration cake by chef mr.husband
^_^
---------

* nnti akn upload resepi dlm blog..
So blh la curik.. view resepi dlm blog ni ye..!!!



Friday, November 27, 2015

Happy birthday Muhammad Iman Danish 1 year


Assalamualaikum ...
Welcome september... ^_^
Alhamdulillah..

September Bzday geng.. 
imN & ummie..

Iman 7 sept
Ummie 23 sept
.. 
Happy birthday to us 
daddy iman jeles lerrr tu.. ^_^

Yeayyy iman da msuk setahun..
Smbut bersama la ngan imn 
simple smbut bertiga..xsempat nk buat mkn2 dan doa slmt..
Kek pun kirim dri rkn sekerja husband.. dri bintulu.. 
Kirim secret recipe .. tpi xde plak....dpt kek biasa.. tpi syukur la tq ye kwn encik suami .. 






Doa dari ummi & daddy ...
Moga iman danish jadi org yg beriman yang cinta kpd Allah dan kekasihNya,cintakan islam dan menjadi pejuang agama ..ank yg soleh .. dan moga sentiasa mendapat kasih syg dariNya serta dilindungiNya dan sentiasa dlm keredhaanNya..

Ummi n daddy love you ^_^

Thursday, November 26, 2015

Welcome to new hometown... Belaga,sarawak


27.5.2015 fly to sarawak
1 year ...finally back to sarawak again..

Hihi... kejap je mse berlalu, sebenarnya mmg berat hati nk tinggal kampung halaman ... tapi bila teringat suami yg jauh.. rse sedih je..
Thiz time mmg kena ikut juga..
korbankanlah niat nk kerja tu... ada yg lebih penting dari kerja... 

sblum raya lgi suami da book tiket utk kami ^_^... nmpk sngt kn.. nk isteri dan ank berada disisi.. yerla sape sanggup berjauhan...

So lps je rye.. kmi terus prepare apa yg ptut.. yg pertama kena buat passport utk bb imn danish... pi amik gmbar dlu..nsib tak nngis.. diam je duk ats kerusi...biasa klau tgok org xkenal mesti nngis... haha...

Da settle semua passport .. mula la kje packing baju dan brg yg nk dibwk.. pling byk baju..!!!

Bila da smpai tarikh nk fly.. my family .. mak ayh mentua dan saudara belah husband pun dtg utk hntar kami di airport...  kdg sebak gk hti ni ..tpi nk buat mcm mne... redha jerla rezeki suami di sana dan pling bimbang nk bwk imn sbb ni first time si iman naik flight... mmg serius bimbang tkut si iman menangis sbb terkejut ke apa... nsib ade suami tenangkan kita... ^_^……Hihi

sepatutnya kami naik flight malaysia airlines... mas... tapi blh plak last minute diorang punye staff dtg mintk kami turun ... disebabkan xckup tali pinggang  keselamatn utk bb.. padahal kami booking tu da sertakan skli ade bb.. cuai nyer mereka.. diorang punyer pujuk kami ..ckp nnti akan tanggung tiket flight firefly dri terengganu ke subang..dan dari subang dorg akan tanggung kos teksi utk ke klia.... downg ckpla flight ni xkan berlepas selagi xde yg sanggup turun.. time tu rse nk marah sngt.. dahla bb iman tgh tdo.. last2 kami sanggup jugak turun disbbkan kesian kat diorang...umm apela nasib.. huu..

Kesian bb iman tgh tdo kena plak bngun.. nsib dia baik je tak meragam hritu.. time naik flight seterusnya pun tdo...smpai subang bru bngun.. dlm teksi plak pun syoknyer dia duk ngan daddy dia.. yg ummie iman plak siap tertdo lagi dlm teksi...Haha....

Bila dah smpai klia.. waa leganya..bru dpt mkn.. tunggu flight strusnya plak ptg..pkul 4 ..kami lepak kat kfc..suap imn ..lpstu mndikan iman dlm toilet.. hihi.. sempat lagi.. kesian kat imn ..nk bgi dia selesa sbb nnti nak naik flight ke bintulu dlm 2 jam lebih..syukur sngt iman xmenangis langsung.. siap duk gelak2 lagi ats riba daddy dia.hihi...
Alhamdulillah da smpai bintulu ..kami tdo di hotel semalaman..tengahri esoknya brulah naik hilux ke belaga ...

Umm mls nk citer la jln ke belaga tu..mcm roller coaster la.. nak nak bila naik hilux..bergegar la satu bdn ni..dahla lebih kurang 4 jam nk kesana.. kesian ank kecik kami... syukur la imn tdo lme.. kjp je bngun ..suap mkn..minum..then tdo blik...
Fuhh lega bebenor bila smpai...hihi ^_^
Alhamdulillah ..Allah selamatkan perjalanan kami...

Now .... welcome to new hometown Belaga...!!!
Bermulalah hidup keluarga kecil kami disini..
^_^







c u soon terengganu...
We will miss u
:'(




Tuesday, November 24, 2015

Slmat hari rayer.. 2015


Assalamualaikum mr.blog..
Mcm biasa la time xde kje ni.. nk menaip skit ...kli ni nk throwback psal hri raya thn ni ...^_^

raya kli ni rse mcm lgi special hihi... 
Sbb ape yg special tuh... ?? 
First nk say Alhamdulillah... sbb Allah dah kurniakan hrta x ternilai.. harta dunia akhirat.. syukur..

Yippie rye thn ni da bergelar ibu.. dgn kehadiran seorang khalifah Allah bernama Muhammad imn danish.. :)
Jadi..thn ni rayer bertiga la.. ngee.. thn lps pun raye bertiga gk tpi dlm perut.. yg nih da kluar da..
Raya pertama la buat si iman danish..

Raya thn ni pun nk jugak bju sedondon ank brank ...
Pilih kler royal blue... mula 2 order bju mlyu romper dlm instagram utk si imn danish .. lps 2 minggu org tu pulang blik duit ..dia ckp tkut supplier xsempat nk buat... umm..nk buat cmne da xde rezeki.. xpela kita xmrh pun..sbb budk tu okay je sopan ..at least dia inform awl n cept2 pulang duit.. siap byk kli say sorry... it's okay la .. xperlu la nk mrh org kn.. hihi.. 

Last 2 bju raya iman beli kat karnival jualan hri rye kat Terengganu Trade City... nsib ade bju mlyu bb.. 
Ummi si iman plak beli online je.. simple je jubah abaya kosong... hrga pun okay..n shawl raya beli dlm instagram ...Abis nk beli online...!!! 
Haa..haa.. 
Daddy si imn plak bkn main beli bju Melayu Aaron Aziz tuh ....!! Brape kdai cri bju melayu dia..mengalahkn ummi iman ... kita ikut ja dia.. last2 berkenan juga dihati .. kat jakel dataran austin ... kain pun ok..  Lps rye dia ckp ape.. nnti klau nk cri bju melayu cari kat jakel je la.. hihihi..nmpk sngt suka ngan bju mlyu tu... :)))) geli hti kita.. 

Da settle bju raya daddy imn.. msuk plak kedai anakku..cri bju rye si imn .. blh thn juga mhl.. mcm jnma bb kiko...nsib ade diskaun... haha..

Thn ni pgi rayer dirumah belah perempuan..hii...😃😃😃
Nsib la dpt org terengganu kn.. 
Dekat je.. ^_^ 

Sesi bermaaf maafan ..hihi








^_^ 
Selamat Hari Raya
&
# jgn lupa saudara kita yg dlm kesusahan..sedang kita bersuka ria tpi ada yg sedang beduka.. doakanlah mereka...





Saturday, November 21, 2015

Happy birthday Husband


Selamat ulang thn kelahiran yg ke 28 buat suami tercinta..moga sentiasa dalam keredhaanNya serta bersama rahmat dan kasih syg dariNya.. 

Iloveyou Mohd al-hafiz

So this time smbut bzday hubby lmbt sbb pjj.. dia blik kg bru dpt wat suprise...
Sorry ye =(

Smbut time bln puasa.. 
Nasib pi tempah kek awal.. 
Ptg tu pi amik kek,tgok dlm kedai dah  xde kek... huu nsib pi tempal awl 3 hri..hihi.. lps tempah kek terus pi cari hadiah plak.. Da settle beli bungkus semua lega..alhamdulillah..hrp mr.hubby kita suka la hdiah tu..




^_^
Simple...
Sambut berdua je
Bb iman dah tdo time nih
____________
Hppy bzday husband




Wednesday, November 4, 2015

my personal ig @nurfarhan.aan

Copyright © Design by nurfarhan