STATUS UPDATED!
Assalamualaikum...Jom sama sama berdoa untuk saudara islam kita yg ditindas.. Pray for ALEPPO..Pray for GAZA..
cik aan: Giving birth to my baby..first experience

Menu

Sunday, March 15, 2015

Giving birth to my baby..first experience


pengalaman pertama bersalin...

Da masuk 4 minggu  suami di sarawak...Skrang da msuk bulan 9....
Aku da mkin sarat.. kdg2 terasa sngt sedih.. 
Dgn keadaan yg xsihat.. hari hari berlalu tanpa suami disisi... aku kena kuat lgi..
 Until one day.. aku pi klinik check up..  tetiba tekanan darah naik mendadak... so doc da buat surat utk hantar aku ke hospital utk masuk wad... time tu bgitau doc.. xnk masuk..tpi doc ckp xblh.. kena pi jgak..so aku pun call suami... air mata da kuar... nk je suami blik time tu... tpi suami da booking tiket tarikh sblum due.. suami pun suruh sbr.. mungkin doc nk cek je.. tapi aku dah xsedap hti..bila pikir ada mslh cmni..msti kena bersalin secara  paksa...
Huu..
6/9/2014.. aku da msuk wad.... mula2 okay je..doc ada periksa keadaan.. then bgi ubt .. smpaila la mlm...  start dri pkul 11 mlm aku xdpt nk tido pun.. xtau la knpe..mybe disebabkan bru pertama kli tdo di wad... so aku xbiasa.. dgr bunyi bb menangis lgi.. until la dah 5 am.. hu..time nih da sakit kple sngtt... dah xdpt thn sngt..bila nurse dtg..aku nk mintak panadol... so nurse terus gtau doc.. aku xsempat nk solat subuh pun 2 org doc da dtg nk bgi ubt.. doc ckp takut  aku kena sawan..... sbb aku da alami Skit kple teruk.. tpi serius sakit bila msuk ubt tu ikut wayar kat tgn.. dlm tubuh rse panas je setiap kli doc tu tekan ubt.. first time aku rse mcm tu..
After tu aku ade mintak ngan doc nk pi toilet nk mndi n nk solat..tpi doc tetap tak bgi ...xbgi aku bngun pun...then doc terus tolak ke bilik khas utk terus dpatkan rawatan dan ubt yg dimasukkan terus menerus meggunakan mesin.. ubt tu xblh stop until la keadaan tekanan darah aku ok.. dan stabil... 
After tu nurse dtg pasang tiub kencing disbbkan aku tak dibenarkan utk turun ke toilet..  mm thn Je sakit.. mmg xselesa sngt..
After tu dtg doctor terangkan kat aku..yg aku terpksa bersalin hari ni gk.. time tu mmg nk nngis.. terus call suami.. suami pun terkejut gak.. dah emergency sngt.. suami terus packing bag dia n amik cuti hritu jugak..dan tiket yg dah di book awl tu burn mcm tu je... hope dia sempat smpai..huu
pagi dia bertolak dri belaga ke bintulu then naik flight ptg je yg ada time tu dri bintulu ke  kl.... trpksa la.. smpai mlm di kl.... then xde ticket ke kuala terengganu time tu...yg ada.besok pgi je yg pling awl... :'(... 

Ya allah kuatkanlah aku
...............
 pgi tu jugak doc da dtg utk masukkan ubt utk bgi aku cpt bersalin.. dan doc ckp bru 3cm..dan dia nk buka jln.. 
..mmg skit sngt..rse nk nngis je...!!
Then doctor ckp after pkul 2 nk hantar ke labour room...
Last aku dpt mkn before pkul 2 ptg...lps tu doc xbgi mkn da... kple ni asyik berdenyut je....  da pkul 2 aku ade dlm dewan bersalin da... tpi time tu bru 4cm.. perut ade rse sakit..  then nurse gtau kena buat epidural...
Bius dlu bhgian bkang sbb xnk bgi aku sakit n xnk bgi tekanan drh aku naik..
First time gk rse epidural tu mcm mne..... after tu..
doc n nurse slalu dtg utk ambil tekanan drh..cek keadaan bb...  doc pun ambil keputusan nk pecahkan air ketuban.. 
after tu..rse la air asyik kluar je..
Mkin lme mkin kerap perut ni sakit...
 Time tu dah mlm... lebih kurang pkul 11..
Perut rse memulas sngt... mkin lme mkin kerap dan memulas mulas.. aku cuba teran.. tpi doc xbgi aku teran...
Mse tu mmg skit sngt.. smbil tu aku x miss pun bca doa nabi yunus a.s start dri msuk dewan bersalin tu...

Doa nabi yunus 



Time tu perasaan mmg sedih..sbb suami xde disisi... aku kena redha.. tak semua yg kita nk kita dpt... mungkin ni ujian buat aku...aku cuba kuatkn diri ni...

Lme lps tu aku dah xthn rse sakit ni.. doc pun dtg cek laluan.. n now da 8cm.. 
Ramai doc yg dtg..n ade yg cuba bgi kata semangat kat aku...

doc ajar aku cara nk teran bb...
 first jgn angkat punggung..
 tgn pegang kaki... 
jgn menjerit..
 just tarik nafas pnjang.. sambung sambung.. teran sekuat mungkin.. 

dan aku buat yg ape doc ajar..
mula2 doc da mrh sbb nafas xpnjg... doc ckp nnti bb awk lemas.. awk kena kuat...

 akhirnya selamat melahirkan 
Alhamdulillah..
Alhamdulillah.
alhamdulillah..

11.23 pm.... 7/9/2014..

rse nk nngis je tgok bb da selamat keluar.... 
Gembira sangat... :)
doc letak bb atas dada... bb xnngis pun.. nurse tunjuk muka bb kat aku... mata tgh terbuka... tpi diam je.. he..comel.... 
tapi xlama pun blh ..nurse da hntar bb kat wad bb..kena thn dulu..  aku plak ada dlm dewan bersalin lagi.. doc tgh jahit luka.. mm sakit xterkata.. huu..sakit sngt mse jahit tu.. lme plak tu.. aku bersalin pkul 11.23 mlm.. now da pkul 2 pagi bru selesai..bdn lemah je rase..da siap semua aku kena thn kat bilik gelap.. sbb tekanan drh msih tinggi...  huu.. 
After stgh jm lepas tu..mak pun masuk..tlg suapkan nasi.. bgi minum air..  bru la lega... 
Tapi kepala ni masih sakit... 
Dlm hati ni syukur sangat da dpt lahirkan bb dgn selamat... n time tu teringin sngt nk jumpa suami.. tapi dia still kat klia.. nk buat mcm mne.. pgi esok la klau dpt jumpa pun... sbb flight dia pgi esok.. mm..  :'(... 
I really hope that you are here
 right now with me..my husband.. 
 Can't wait to see you tomorrow..
:)


my personal ig @nurfarhan.aan

Copyright © Design by nurfarhan