STATUS UPDATED!
Assalamualaikum...Jom sama sama berdoa untuk saudara islam kita yg ditindas.. Pray for ALEPPO..Pray for GAZA..
cik aan: i'm pregnant..!!! My pregnancy moments

Menu

Saturday, March 14, 2015

i'm pregnant..!!! My pregnancy moments


Assalamualaikum.....
First..i want to say
alhamdulillah..thank you Allah for this miracle ...



mom to be..
pipi kembung..
hidung kembang
mkin chubby..
its me .hehe
but its okay..because
i love you bb

Hai... today just want to share my first pregnancy moments...hihi
actually..i'm really excited to write these stories..
okay
so let begin...


Month 1/2014

Time ni..aan ada kat sarawak...
daerah belaga.. aan da ikut encik suami tercinta...
okay..bulan 1 ni asyik bz ngemas rumah ngan encik suami..
byk yg kena kemas sbb bru pindah masuk..
so sngt penat...
 rse sangat pelik bila kepala asyik pening..
mula2 ingatkan mybe sbb new environment n sbb terlalu tired..
but really curious bila bln 1 ni xdatang period..
slalu dtg je.. tapi da akhir bln pun still xdtg gak..
umm.. so gtau la encik suami..
ok..dia senyum je...
ok...aan pun gtau dia..mybe penat kut..
tapi one day ni..
tgh2 masak rse nk pitam je...
so,,,aan pun bhti msk..rehat jap..dah lme tu bru rse okay skit..sambung msk..
yerla t cian suami blik kje nk mkn kn..
mlm tu ade gtau dia psl tghri ..
dia pun ajak pi klinik kesihatan

umm..hee,,suami mne xsyg isteri kn...
tapi aku ckp xnk dlu..
huhu..
sbb tkut kecewa .. waa...

Month 2/2014

ok..da msuk bln 2 da..
alamak..period still xdtg gak..
tpi awl bln lgi...
tapi ada org tu excited sngt..
ajk kita beli pregnancy test..
Nasib la kat situ ada kedai yg jual..
so..ptg tu ikut la dia pi kedai...
dia yg pi belikan...
hehe..kita tunggu kat motor je...

da beli..suami bwk aan jln2..round2 pekan belaga..
n then pi lepak tepi sungai..hihi...


dating with u,tq sudi luangkan mse ngan sy


at sungai btg rajang...
ummm..leganya dapat amik angin kat luar..walaupun dia bru blik kje, tpi sanggup bwk kita jln2 round sekitar pekan n sungai ni..tq abg...hi
ha..now da ptg da,,, mse utk blik k..
mse free mlm tu plak..
aku sibuk duk cari pasal cara nk test pregnant ni..
baca punya baca
bru la tau..biasa upt @ pregnancy test ni seeloknya dibuat lpas bngun pagi 
 dan test urine yg pertama mase mndi pgi tu.... atau test  after wake up early morning 

so.. hehe.
kita xgtau hubby pun nk test pgi esok..
bngun je pgi..terus test..!..mse tunggu result tu.. dup dap je..After 10 minutes aku pun tgok upt tu blik...mse tu mcm xpercaya je.. 
naik 2 line !!!
haaa... btul ke ni 
aku pregnant ......Ya Allah t.kasih..
syukurnya..kita hepi sngt time tu..
tapi kita xnk gtau suami dlu..hehe
Da settle mndi semua..buat sarapan utk suami..
mkn sme2... after mkn encik hubby kita asyik ngan handset dia je dpn tv..
haha..kita slmba je duk sblh dia.. n bwk pregnancy test tu skli kat blakang..
lme tu kita senyum2 pndang dia..
pnggil dia abg.....
tadaaaaa..* smbil tunjuk hsil yg positive tu..
hahah..dia mcm terkejut je..
yeke dia tnya.. terus senyum lebar..
yesss dia ckp... hihi..nk tergelak,,,
after tu sling memandang..n senyum..
lme lps tu..sje bukak fb... tgok2 je fb encik hubby dah update dia nyer status " Alhamdulillah "
hehehhe..excited ler tu...




Upt result.... ^_^ yippie
kami ada bicang nk gi klinik utk sahkan..
insyaAllah..besok jugak kami nk pi..hi
So da pi klinik kesihatan .. upt nyer test tu plak da hbis..huhu
tapi doc suwh kami buat buku merah dlu..
mse tu xtau lgi psl buku tu..
after da jumpa nurse n nurse da suruh isi ..brau la tau..
doc pun ade bgitau yg mybe kandungan awl lagi.. around 5 or 6 weeks..
n next appointment 2 weeks later bru doc nk scan ...



so ini la buku merah tu... !!!
hehe..
*buku ni ialah rekod n mklumat  kesihatan kita & bby dlm perut..
bb bump bump..


Month 3/2014
Masuk bln 3 ni.. aku ada mslh dgn tekanan darah.. so next visit appoinment dgn doc..  doc bgi ubt.. utk kwl tekanan drh...  n doc juga ada buat scan.. tpi blum nmpk lgi bb...  huhu... risau je.. doc ada bgitau mybe bb kecik lagi atau mybe bb xjdi.. 
Mse doc ckp tu rse bimbang sngt... 
Blik umh je asyik duk pk....suami plak yg tlg tenangkan... mmm...
Mlm tu da start kena mkn ubt..  
Bngun pgi je da rse pelik semacam...
Kple ni mmg skit sngt sngt.. 
Nk bngun rse pening je..
pagi tu baring je..bgi tau suami kple skit sngt... nsib la dpt suami yg blh berdikari..  dia blik  kje masakkan utk aku... da mkn..tghri still mkn ubt yg doc bgi.. kple pun mkin kuat berdenyut..mmg xthn sngt sampai kuar air mata... suami tlg picitkn kple... sapukan minyak angin... nk gi toilet pun suami yg papah.. 
masuk hri yg ke 2 pun mcm tu gk... 
Mmg sakit xhilang lgi..
Until day 3 ... aku stop mkn ubt yg doc bgi..time tu brulah lega..
Syukur Alhamdulillah...
 
After da siht.. mulut ni asyik nk mkn je..hihi..
Nk itula inila... teringan nk mkn colek buah...hihi... bestnyer.. tpi buah pauh xde.. 
suami pun mintak beli ngan org kat situ...
Tpi org tu kluar ke bndr.. lps 3 hri mcmtu la bru dpt jumpa tuan nyer pokok pauh tu.. da beli..suami buat blik, 3 biji.. besar sngt2...  mmg x pernah mkn pauh sebesar tu..haha..
selain tu buah betik,kedondong pun ada gak dia belikan...mkn ngan colek ... mmg sdp la..Suka sngt dpt mkn... hihi..
Encik suami pun mkn gk.. oo.memgidam gk rupanya... hihi.. Tq la encik hubby sbb jga kita ngan baik...
Nsib mengidam bnde yg xsusah nk cri kan..
Mase mengandung tu kita suka sngt ngan air milo panas yg suami buatkn.. bila buat sendiri rse mcm xkena je... ngee..
Ngada ngada plak... ish..bkn la... mnja je...
mse msuk bln ke 3 ..perut bwh dri pusat tu slalu je rse sakit..mcm berdenyut...  kdg tgh tdo mlm pun rse.. kena baring mengiring.. 
Kerap jugak rse nk muntah.. dan cepat je kena angin/gastrik klau lmbt mkn @ slh mkn.. mula la terbaring je.. 
Next appointment ngan doc... suami temankan masuk dlm bilik scan.. finally..syukurnya.. da nmpk bb..hihi..
N nmpk jntung bb  tgh berdegup..  Alhamdulillah.. hepi nyer ngan encik suami... 


Month 4/2014

Bulan ke 4 pregnancy..
Berat bdn mkin naik... perut da mula rse mkin mmbesar.. bju pun mula mengecil utk mom to be nih....
Bkn bju yg mengecil kn.. haha
Alahan da mkin berkurangan..cuma cpt letih je skit...
Haa.. bln 4 ni aku da kena minum air gula...
first pengalaman kn.  So xtau ape2..
Rupanya kena puasa dlu mlm tu.. dri jam 10 mlm dah xleh mkn until 2 hours after minum air gula kat klinik...  da settle dlm pkul 12 tenghri bru dpt mkn...huu lapar..
Xsmpt da nk msk.. encik suami ajk mkn kat kdai... tq la encik suami.. hihi susah2 temankn kita... 
Encik suami mengantuk..hihi..
Tunggu giliran jumpa doc.. cian plak...
diwaktu petang... ambik angin... jln2 lgi...
Asyik nk kluar je..hihi.. nk amik angin.. 
Hri hari rse nk jln2.....


Month 5/2014
Ada ape dgn bulan ke 5.. hihi..
sbnarnya hepi sbb kat perut dah mula terasa nadi bb..
alhamdulillah.. bru rasa nadi bb blum lgi gerak2.. klau bergerak lgi la rse excited... ^_^…

ada gtau suami.. dia pun pegang perut.., mmg la dia xrse.. yg mengandung ni je yg rasa..
Apela abg ni.. gelakkan dia..
nnti bb gerak bru abg blh rse..
Dia pun just cakap... yerla... 
hihi..ngajuk la tu
Actually bln ni rse sedih .. 
Sbb xlama lgi da nk kena blik kg..
Sorg..sorg...
Bcoz.. nnti bimbang perut da besar bru nk blik kg.. jln belaga plak xok sngt.. 
Bhye la utk bb.. kami xnk amik risiko..klau blh nk jaga kandungan ni baik2..
So kami decide yg aku kena blik kg dlu..
Sbb suami xdpt cuti.. nk kena simpan cuti utk blik raya n utk bersalin nnti..
sbnrnya ada gk rse takut skit time nk blik sorg2.. tpi bila pikirkan bb dlm perut ni n suami.. aku kena kuat semangt..
ni la dugaan kami..terpksa berjauhan buat sementara.. 
Tapi lme gak la..akhir bln 7 bru encik suami blh blik.. huu.. 
21/5/2014. kami otw ke bintulu..
Kawan suami sebelah rumah ajak tumpang naik kereta dia sbb dia nk blik kg gak.. so kereta dia kosong... 
tq sbb sudi tumpangkan kami ke bintulu... 
N
Good bye belaga...
22/5/2014
Hari last di sarawak.. 
Terpksa berjauhan dgn suami for a while..
Hati tak setabah yg disangka...
Akhirnya air mata bercucuran before msuk dewan perlepasan airport bintulu..
bila bersalam je dgn suami...
Air mata terus jatuh..
2 bln Lgi bru dpt jumpa.. 
hope suami baik2 je kat sana..
By by abg.. Tq sbb jga syg dgn baik..
&
loving me so much...
I love u too abg....
See u the end of Ramadhan..
excited nk smbut Hari Raya pertama as husband n wife
with bb bump.... ^_^


Month 6/ 2014
 
Alhamdulillah now kandungan da msuk 
6 bln...
Skrang da ada kt terengganu..
Jauh dri suami...
Huhu..lps ni nk check up kena pi sendiri la... kena berdikari la..
nsib klinik desa xjauh sngt..so blh naik moto je.. Mmm...rindu ngan suami.   
Bb dalam perut sihat je...
Alhamdulillah.... and antara moments yg 
hepi mse mengandung ni ialah bila dah rase pergerakan bb dlm perut..
Menendang je dia ye....hihi.. 
Aktifnya bb ni.. tapi mom to be ni plak yg xberapa nk aktif...  kesihatan xbrape baik sngt.. asyik kena pi klinik je...
Slalu je cter ngan hubby...  kdg tgh borak je menngis.. rse emosi sngt.. yerla dah la suami xde disisi....
Tapi aku kena kuat...
6 month preggy  doc kat sini blum buat scanning.. so blum tau la gender bb... 
Aku ngan hubby decide nk scan 3d kat klinik swasta after raya ni... insyaAllah...


Month 7/2014
 
Bulan 7.. Bln ramadhan...
Berharap ramadhan ni dapat puasa penuh...
Tapi disebabkan kesihatan aku yang tak berapa baik kerana gastrik teruk... so aku terpksa berbuka...huhu... kena la gnti nnti..mmm... 
Kaki aku plak da gelembung semacam... huhu..actually kaki jdi cmni bila aku berdiri lama  mse buat kerja.. 
Da sapu minyak..surut jp... after tu berdiri lma ..gelembung lagi..mcm belon da..
Kasut tu terpksa beli yg saiz besar... saiz 40...haha..biasa pkai 37/38... kdg nk jln pun rse xsedap bila kaki dah mcm tu..
Kaki sembap... waa...
Sbor aje la... 
Perut sekitar pusat pun da naik selulit 
& gatal je sekitar tu... :(...
TUp tup.... da nk akhir puasa..
Xsbr tunggu suami tersyg blik.. he
Hari pertama dia blik..aku plak ada appoinment dgn doc.. 
Dia pun rush je ..awl pgi da gerak dri umh mak dia n dtg nk bwk aku gi klinik.. 
after smpai je umh dia dtg kat aku dlm bilik .. tgok perut isteri dia da mmbesar..senyum je dia smbil usap perut isteri dia..hi..
Da slm.. bgi dia rehat jap..dlm pkul 9 pgi kitorang gerak pi klinik kesihatan...
Bru dia tahu..lma nyer kena tunggu..cian dia..ngantuk je.. dahla bru smpai.. then kena tunggu isteri plak...hihi..
Sbr ye encik suami...^_^
Lagi beberapa hri lgi nk raya.. bju raya pun xbeli lagi... encik suami ajak la kita pi cri bju raya...  hi.. kita xleh nk pkai bju kurung da... so kita gtau suami nk beli jubah abaya je.... cri punya cari..jualan kat TTC... xde yg berkenan... kebanyakannya jubah yg fit.. so cari la plak tempat lain.. bru la teringt nk cri kat atas bus stop...hihi. 
Ada..tpi saiz besar sngt... encik suami suwh beli yg tu gk... sbnarnya kita xnk... 
Tpi sbb da penat da nk cri tmpat lain.. so kita amik jerla..hee..besar pun besar la...
Now bju kita da settle.. bju melayu suami plak.. mlm tu adik ajk pi taman shah bndr..so gtau suami ajk pi skali.. blh cri bju mlayu kat sana.. punyalah jammed.. aku yg duk dlm kereta ni pun da penat sngt.. rse ngantuk sngt... encik suami pun kata.. aik nk tdo da..tdi kata nk jln sngt..hee..
^_^
Bila da dpt parking.. brulah lega.. he..
Jln 2 cri baju.. jumpa la jugak color seakan akn abaya aku tuh.. so encik suami pun terus beli.. aku plak duk intai wideshawl... byk yg xberkenan..last last ingt xnk beli da..pi beli air dlu..dhga sngt.. otw jln kaki nk ke tempat parking..tetiba ternmpk la wideshawl yg kita berkenan tu..hahhah.
Ape lagi beli la 2..^_^…
Alhamdulillah... da settle semua. Mlm raye gerak pi ke kg suami.. sbb thn ni kena beraya kat umh dia...
So ape lagi.. ikut jerla.. ptg esok blh blik umh gak..hihi..bkn jauh pun.. hahah..
Slmat hari raya....
First hari raya...
With my husband n bb bump bump


Otw to kenduri ...
3rd Hari Raya...
Encik suami layan je isteri dia yg nk selfie sngt ni.. 
sbnarnya tgh menunggu org.. nk konvoi pi skali ke kenduri..so kibat da bosan.. ni la akibatnya..haha... we-fie la byk 2...


One week after raya..
dating...hihi..


Month 8/2014
Bulan 8- 8 month preggy...
Still in hari raya mood..^_^
Suami cuti for 2 weeks... 
Its time to find out gender bb..!!
So excited....
sprti yg di plan dgn encik suami.. kami decide nk scan 3D... di klinik Ar-rijal.. dekat area gong kapas, kuala terengganu .. near with desa murni batik..haha..siap gtau peta...sebenarnya.. cri klinik online..then jumpa la fb klinik ni... korg blh taip klinik ar-rijal..kat ctu ade no phone skli....
 suami ada call nk booking date utk scan.. haa.. senang kn.. tpi time tu still cuti raya,so xramai org..blh dtg je... tpi kitorg pilih pgi sbb doctor perempuan..hehe.. of course la...
* tapi in case baik korg call dlu.. haa..mne tau pi redah je dpt doc llki.. !! 
First time scanning bb bump di klinik swasta.. tapi aku rate 5 star la kat klinik ni.. 
Dia punyer service ok la.. pekerja dia ramah..termasuk la dOctor..hihi..
Mmg best la.. lgi2 bila suami ade skli dlm bilik Scan tu.... first scan 2D..
 nmpk la bb tu...  kaki dia  kat muka.amboi.....hihi..doc pun gelak.. 
Ish ish... cri la ia nyer jantina.. agk pyh gk mula2 sbb kedudukan bb cmtu... & bb xbergerak sngt.. nmpk mcm tdo je.. then doc tu ckp kena bgi di .gerak2.. so doc pun tekan2 perut skit... lme skit bru bb pun gerak.. then doc cri jntina dia.. haa..bru la nmpk...  hihi..finally..
Alhamdulillah..
* Bb boy !!!.. is coming ...
- suka ar encik suami dpt geng main bola-
xkisahla dpt gender ape pun..asalkan sihat sudah..^_^
after scan 2D ... doc pun nk scan 3D...
Tapi..huhu...
Doc ckp kndungan da besar sngt...
Da xdpt nk tgok bentuk muka da... xdpt tgok dgn jelas... doc ckpnsptutnya kena scan awl skit around 6 month pregnancy...
Da xde rezeki kn ..xdpt la nk tgok...huhu..
Suami pun ckp.. xpela nk buat cmne..
So da kluar blik doc tu..terus ke kaunter utk pembayaran. . 
RM50 for 2D.... 
Ni la rupa bb bump bump tu...


Hihi.. nmpk kn bentuk bb..
Klau tgok btul2 nmpk tgn tu kat ats...
mm.xsbrnya nk jumpa bb!!! 

so bkl2 mommy kat luar sana..jgn lupa kita doakan utk bb kita...  klau blh hri2.. jgn miss ye... doakan kesihatan dia.. doakan dia menjadi org yg beriman... dan menjadi ank yg soleh..
Sekarang da byk cara korg nk cri doa tu....
Kat internet ada dan  boleh beli buku psal kehamilan @ nama2 anak.. dlm tu byk doa 
Cuba.la usaha..
Contoh time preggy ni aku salin doa tu kat kertas dan tampal dlm bilik.. senang...

Korg blh tgk cth doa doa tu kat sni...
Doa semasa hamil...









* sama samalah kita amalkan ye.. ^_^

Mmm...now..
Smbung cerita sblum ni... 
-----------------
lps da scan.. da selesai semua.. xlama kemudian.. mse utk encik suami kembali ke srwk... cuti da hbis... hu..sedih nyer kena tnggal lagi...
 So nnti suami plan nk balik plak One week before due aku.... due date aku.. 30/9... 
Hu..lgi sbln lebih bru dpt jumpa hubby...
Hope sngt suami ade disisi..tpi nk buat cmne... dia pi cri rezeki... ni dugaan kami..kena terima la :(...


Month 9/ 2014

continue to the next chapter 
Sebuah pertemuan - Giving birth to my baby..first experience 

my personal ig @nurfarhan.aan

Copyright © Design by nurfarhan