STATUS UPDATED!
Assalamualaikum...Jom sama sama berdoa untuk saudara islam kita yg ditindas.. Pray for ALEPPO..Pray for GAZA..
cik aan: March 2015

Menu

Tuesday, March 24, 2015

Resepi Makanan Bayi - Bubur ayam

Assalamualaikum..
Ok today sngt excited.. sbb bru first time masak makanan untuk my first baby around 6month ++
Sbb bb dah blh mkn makanan 
So..  first menu aku nk try ialah bubur!!!
Ok korang blh la nk curik resepi kat sini..
menu bubur ni simple je.. 
Bahan pun senang je..
So lets start...
( menu ni utk 3 x bb mkn..)
Bahan2...
Beras ( segenggam lebih)
Air panas/ air suam ( +- 3 gelas )
isi ayam ( potong kasar utk kisar, potong halus utk rebusan)
Bawang besar ( potong dadu halus )
Ubi kentang (1/2 shja n potong hlus & another half potong kasar utk dikisar)
Sawi ( potong halus )
Daun sup (potong halus )
Garam (sesudu)
Kicap ( sesudu)
Cara-2
1.sediakan periuk
 
2. Ambil segenggam lebih beras..basuh hingga cuci .. rendam didalam air panas beserta ubi kentang yg dipotong kasar dan ayam dipotong dadu.. biarkan hingga beras lembut sdikit.. & kisar hingga hancur beserta segelas air.. 
*bhn kisar
Cth mcm gmbar bwh ni 
3.potong halus bawang besar,ubi kentang, ayam,  sawi dan daun sup... potong sehalus yg mungkin..
4.Masukkan segelas air ke dlm periuk bersama bawang , ayam dan ubi kentang..
After ubi kentang da empuk.. baru masukkan *bahan kisar tdi ke dlm periuk..
Sekiranya masih pekat.. masukkan lagi air.. 
( yg ni ikut suka korg la nk pekat @ X..aku xnk pekat sngt..so tambah lagi air segelas.. )
5.Apabila beras dan semua bahan da masak.. bru masukkan sawi dan daun sup yg dipotong hlus ke dl periuk beserta garam dan kicap ( aku guna kicap abc )..
 
Now.. its done... 

So..  senang je kan.. nnti blh la buatkan utk bb korg... mommy2 kat luar sana  jgn malas k..rajin rajin la msuk dpur dan sediakan makanan berkhasiat ni utk bb kita.. jgn asyik bgi nestum je yup.. xelok sngt asyik yg segera je.. 

So.. we can do it!!! 
InsyaAllah 
hope we can be the best mom in this world !!!


Wednesday, March 18, 2015

welcome home my husband....!!


alhamdulillah.. hati senang..
Sape tak hepi kn jumpa suami!!.. 
Soo..hti manyak hepi...hihi. 
Finally on february... i can spend times with my husband...
Ha...macam biasala after smpai trgganu my hubby pi amik kereta dlu kat umh mk dia.. pgi tuh smpai.. tnghri bru dtg jumpa me n our bb iman... yerla dia pun penat kn.. xperlu la rushing sngt... , aku apa lgi.. nk standby febret food dia la.. sata!!!..
kat pantai mengabang telipot tu je yg best.. 
sata dia mmg 5 stars la ...sdp.. hihi..
Blik je dri kdai tu..tngok dia,dah smpai..tgh dukung bb imn lgi.. hihihi.. rindu la tu...Nsib bb imn xnngis kn.. 
Bb iman with his daddy!!! 
Yang mne lgi hnsem???
Haaaa....
After lepak kat luar.. da hidangkn air ngan sata utk hubby..  nk msuk bilik jp..coz bb  imn nk tdo... hi.. mata ni nmpk je..ade satu red paper bag yg besar ats ktil...
Hihi... fikir dlm hti.. ape tu.. ??? 
Xnk usik la..baik tnye hubby dlu..
Okay..tunggu hubby msuk bilik..aku pun  tnyalah dia.. rupanya....Hadiah!!!.. 
Untuk aku... hihi.. hepi sngt.. dlm paperbag tu ade bungkusan kertas hadiah.. with card.. pink color lagi..
Encik hubby suwh kita bukak.. tpi kita xnk bukak lgi.. kita bc card je dlu... 
Haa..so sweet..thank you my husband for giving me this beautiful gift.. 
Gift dri suami...
Cantik!!!! 
Tq hubby..
Hubby cuti 2 weeks je... huu..
Mse 2 cuti tu la manfaatkan sepenuhnya..hahaha..  ape lgi ajak hubby bwk round2 dlm terengganu ni je.. ini je yg trmmpu.... blum ade bjet lgi nk jln mkn angin. It's okay... insyaAllah bila ada rezeki blh la pi..  :)...
Hihi...  selfie time... !!








haha... org tu xsuka sngt selfie2 nih..
Tapi klau ngan bb iman.. bkn main lagi berselfie.....hihi

Bju sedondon.. hihi...
bju ni pkai time kuar ngan hubby..
---------****----------
 Mse cuti tu biasa kami  jln kat pantai je...
Blik ni hubby sempat la mkn sotong celup tepung area airport K.trgganu ni..  yummy.. hihi.. byk nyer.. Mcm2 ade...
utk 2 org nih.. xpe la kasi chance org sungai mkn sepuasnya dlu...  
 
Ini la antara mkanan yg femes di kuala terengganu... if nk try sotong besar yg fresh blh pi kat kedai mat nong...
Area pntai maras.. kat situ mmg ramai ler..klau nk mkn mmg kena beratur pnjang Huhu... tu yg xsyok tu... 
Harga pun mahai skit la. Sbb sotong fresh kn.. besar plak tu...  ^_^
Selfie lgi..hihi..org sebelah tgh fokus driving.. hihi... wekkk
Hu..jp je mse berlalu.. hubby nk fly to srwak da... Perasaan tu xdpt nk gmbrkan.. xde sape pun yg suka bila berada dlm situasi mcm ni...
 
Goodbye hubby.. 
Cant wait to see you again...
Moga slmat smpai...
:'(

Monday, March 16, 2015

4 month without you husband

assalamualaikum mr.blog
Now. Sngt bosan sbb suami dah pi sarawak
So tinggal la aku kat umh mak.. sbb bb iman danish kecik lagi.. xdpt la nk bwk dia pi jauh 
dan suami pun suruh stay kat Terengganu dlu buat sementara

muhammad iman danish 
Sebenarnya.. Tnpa suami disisi..mmg sngt mencabar bila dah ade ank ni..now aku kena jga bb sorg2 sbb ayh bb pi cari rezeki.. 
Huhu..  rindunya..almost 4 month tak jumpa..
Plan dia nk blik bln 2/2015.. umm hrp lulus la cuti tuh.... waaaaa..
now bb iman danish mmbesar dpn mata aku.. bersyukur dengan kurniaan Allah..walaupun aku tak bekerja.. duk umh je jaga ank
tapi
Aku percaya dengan rezeki Allah..
Tak semesti duit itu adalah rezeki..
Rezeki allah sngt luas...
So..xpe.. slow slow...mne tahu suatu hari my dream come true..insyaAllah..
Haha..duk citer psal ni plak...
Aku kat umh pun da mcm mcm kje sbnarnya...nnti hubby blik nk apply cuti la ngan dia.. 
Haa.. mse 4 bln encik suami xde... si isteri ni la yg slalu bwk bb iman jln2 tatkala kebosanan .. 
banyak kali juga bawak iman kuar jenjalan.. almost every week ..hehe
amboi iman..seronok la dia dapat makan angin


Berdua je.. amik angin pantai..


























Waiting for you hubby...
Cepatt balikkkk..rindu naw ngan dia.. :'(

Sunday, March 15, 2015

Postnatal experience.. MY hubby take care of me...

postnatal...
 Now aku dah bergelar ummie..n right now aku tgh berpantang ..
Umm.. actually xhepi sbb bby still in ward sbb kena jaundice... hu.. cian bby..
So aku kat umah berehat..bila xlarat..suami je pergi tgok bb kat hospital..
Bila aku larat..aku pun ikut skali ke hospital...kuatkan diri wlaupun bdn msih lemah semata mata sbb nk tgok bb... sbnarnya suami pun xbgi aku ikut dia ke hospital.. tapi aku rindu nk tgok bb.. siap pkai bju mcm nk gi jln2.. actually im just wearing abaya.. suami ckp" syg ni mcm org tak berpantang je abg tgok... pkai cntik cmni..  "... hihi..adakah encik suami nmpk kita cntik..pdahal muka pun cm lesu agi.. hahah..  so aku pun gtau suami..
 " abg..xsemesti nyer org berpantang kena pakai kain batik je nk ke mana.. Xkn  syg nk kuar kena pkai kain batik ngan tshirt lgn pendek n pkai sweater yg berenda nmpk tgn tu..kn xelok mmpak aurat... pkai abaya.. tutup aurat.. kan".. hehe..kan si suami dah kena bebel... actually  dia risau sbb aku xberpantang sngt.. jln byk..  dia nk aku duk umh je berehat kan.. Mm..
Sebenarnya pagi pagi Nk mndi suami da prepare air rebusan daun serung untuk kita mndi.. air suam2 cmtu..he..bestnye...
Segar skit bdn nih... 
After mndi..dia tlg kita bertuku n tlg barutkan perut kita ,sblum barut.. encik suami da prepare kapur + limau nipis 
dan tlg sapu kat seluruh perut kita.. 
Dan suami gk yg masak lauk berpantang utk aku.. lauk syur dia buat mmg sdp..ngee..
Even luka jhit pun dia nk tlg aku cucikan sbnarnya....Tpi aku xbgi...  xpe..aku blh gerak lgi... so blh cuci sendiri... dia da siap beli brg2 nk tlg cuci..
 sarung tgn plastik n kapas..  hihi.. 
Mcm nk jdi nurse plak suami aku nih....
By the way..tq abg.. 
Haha.. bestnye ada org jga mcm ni.   
Tq la encik suami sbb jagakan kita nih..
N so sorry..klau isteri awk ni sngt degil..
please forgive me... he..
Sebenarnya aku xmkn ape2 jamu lagi right now.. mybe da sihat sikit bru nk mkn..
After one week.. bb pun da dpt blik umh..leganya.. happy sngt...
Tapi unhappy bila.. aku xdpt susukan dia...
* long story... * n this is really hurt.., ibu mne yg xnk susukan ank dia.. klau diberi peluang nk sngt.. tpi xdpt..nk buat cmne...
Cuba tenangkan hati ni... mmmm..
N suami pun slalu bgi semangat... 
moga my baby  sentiasa sihat...
Da nk dekat sbln.. suami da hbis cuti... jdi trpksa la tinggal aku ngan bb kat kg.. nnti dia da nk fly to srwak.. kmbli bertugas... cuti dia utk year 2014 ni pun da hbis..
Klau dpt jumpa pun awal thun 2015..
Hope dpt la cuti awal skit...
Sedih tu mmg sedih...
Kena pjj sementara la...huu...
Tq abg...sbb jaga syg dgn baik masa berpantang... walaupun syg sngt sngt degil..tpi abg xpernah putus asa nasihat kn syg..hihi...
:)..
Ily mohd al-hafiz....
from my heart... 
* aihh rse nk nngis pun ade.... hee..
Feeling happy..
i will never forget to say..
alhamdulillah..

Assalamualaikum baby.. Welcome to the world.... !!

ALhamdulillah...
a miracle and gift from Allah.
Assalamualaikum bb...
Welcome to this world...
i love you... 
born on 7 september 2014
11.23 pm
Baby iman... kamu sangat comel
My little hero..
Right now..he loves to sleep.. hihi
Now baby...
you can call your mom and your dad as ummie & ayh... 
we are choosing a good name for you..
Muhammad Iman Danish 
Bin
Mohd al - hafiz
👆
 ( ummie love this guy a lot..he.. )
.. umm.. 
I think your face just look like ummie..
Hee..
And your dad also
 ( nnti ayh ngajuk klau xsebut..haha )
actually.. i love both of you...
always...
ummie and ayah
Akan menyayangi kamu selama-lamanya..
Doa ummi dan ayah..
Supaya kamu menjadi orang yang beriman.. 
Cinta kepada Allah..
Cinta kepada kekasihNya
Cinta kepada Islam..
Dan 
Anak yang soleh..
Kerana
Kamu adalah harta dunia dan akhirat kami
-kesayangan dunia akhirat-
IN SHA ALLAH

Giving birth to my baby..first experience


pengalaman pertama bersalin...

Da masuk 4 minggu  suami di sarawak...Skrang da msuk bulan 9....
Aku da mkin sarat.. kdg2 terasa sngt sedih.. 
Dgn keadaan yg xsihat.. hari hari berlalu tanpa suami disisi... aku kena kuat lgi..
 Until one day.. aku pi klinik check up..  tetiba tekanan darah naik mendadak... so doc da buat surat utk hantar aku ke hospital utk masuk wad... time tu bgitau doc.. xnk masuk..tpi doc ckp xblh.. kena pi jgak..so aku pun call suami... air mata da kuar... nk je suami blik time tu... tpi suami da booking tiket tarikh sblum due.. suami pun suruh sbr.. mungkin doc nk cek je.. tapi aku dah xsedap hti..bila pikir ada mslh cmni..msti kena bersalin secara  paksa...
Huu..
6/9/2014.. aku da msuk wad.... mula2 okay je..doc ada periksa keadaan.. then bgi ubt .. smpaila la mlm...  start dri pkul 11 mlm aku xdpt nk tido pun.. xtau la knpe..mybe disebabkan bru pertama kli tdo di wad... so aku xbiasa.. dgr bunyi bb menangis lgi.. until la dah 5 am.. hu..time nih da sakit kple sngtt... dah xdpt thn sngt..bila nurse dtg..aku nk mintak panadol... so nurse terus gtau doc.. aku xsempat nk solat subuh pun 2 org doc da dtg nk bgi ubt.. doc ckp takut  aku kena sawan..... sbb aku da alami Skit kple teruk.. tpi serius sakit bila msuk ubt tu ikut wayar kat tgn.. dlm tubuh rse panas je setiap kli doc tu tekan ubt.. first time aku rse mcm tu..
After tu aku ade mintak ngan doc nk pi toilet nk mndi n nk solat..tpi doc tetap tak bgi ...xbgi aku bngun pun...then doc terus tolak ke bilik khas utk terus dpatkan rawatan dan ubt yg dimasukkan terus menerus meggunakan mesin.. ubt tu xblh stop until la keadaan tekanan darah aku ok.. dan stabil... 
After tu nurse dtg pasang tiub kencing disbbkan aku tak dibenarkan utk turun ke toilet..  mm thn Je sakit.. mmg xselesa sngt..
After tu dtg doctor terangkan kat aku..yg aku terpksa bersalin hari ni gk.. time tu mmg nk nngis.. terus call suami.. suami pun terkejut gak.. dah emergency sngt.. suami terus packing bag dia n amik cuti hritu jugak..dan tiket yg dah di book awl tu burn mcm tu je... hope dia sempat smpai..huu
pagi dia bertolak dri belaga ke bintulu then naik flight ptg je yg ada time tu dri bintulu ke  kl.... trpksa la.. smpai mlm di kl.... then xde ticket ke kuala terengganu time tu...yg ada.besok pgi je yg pling awl... :'(... 

Ya allah kuatkanlah aku
...............
 pgi tu jugak doc da dtg utk masukkan ubt utk bgi aku cpt bersalin.. dan doc ckp bru 3cm..dan dia nk buka jln.. 
..mmg skit sngt..rse nk nngis je...!!
Then doctor ckp after pkul 2 nk hantar ke labour room...
Last aku dpt mkn before pkul 2 ptg...lps tu doc xbgi mkn da... kple ni asyik berdenyut je....  da pkul 2 aku ade dlm dewan bersalin da... tpi time tu bru 4cm.. perut ade rse sakit..  then nurse gtau kena buat epidural...
Bius dlu bhgian bkang sbb xnk bgi aku sakit n xnk bgi tekanan drh aku naik..
First time gk rse epidural tu mcm mne..... after tu..
doc n nurse slalu dtg utk ambil tekanan drh..cek keadaan bb...  doc pun ambil keputusan nk pecahkan air ketuban.. 
after tu..rse la air asyik kluar je..
Mkin lme mkin kerap perut ni sakit...
 Time tu dah mlm... lebih kurang pkul 11..
Perut rse memulas sngt... mkin lme mkin kerap dan memulas mulas.. aku cuba teran.. tpi doc xbgi aku teran...
Mse tu mmg skit sngt.. smbil tu aku x miss pun bca doa nabi yunus a.s start dri msuk dewan bersalin tu...

Doa nabi yunus 



Time tu perasaan mmg sedih..sbb suami xde disisi... aku kena redha.. tak semua yg kita nk kita dpt... mungkin ni ujian buat aku...aku cuba kuatkn diri ni...

Lme lps tu aku dah xthn rse sakit ni.. doc pun dtg cek laluan.. n now da 8cm.. 
Ramai doc yg dtg..n ade yg cuba bgi kata semangat kat aku...

doc ajar aku cara nk teran bb...
 first jgn angkat punggung..
 tgn pegang kaki... 
jgn menjerit..
 just tarik nafas pnjang.. sambung sambung.. teran sekuat mungkin.. 

dan aku buat yg ape doc ajar..
mula2 doc da mrh sbb nafas xpnjg... doc ckp nnti bb awk lemas.. awk kena kuat...

 akhirnya selamat melahirkan 
Alhamdulillah..
Alhamdulillah.
alhamdulillah..

11.23 pm.... 7/9/2014..

rse nk nngis je tgok bb da selamat keluar.... 
Gembira sangat... :)
doc letak bb atas dada... bb xnngis pun.. nurse tunjuk muka bb kat aku... mata tgh terbuka... tpi diam je.. he..comel.... 
tapi xlama pun blh ..nurse da hntar bb kat wad bb..kena thn dulu..  aku plak ada dlm dewan bersalin lagi.. doc tgh jahit luka.. mm sakit xterkata.. huu..sakit sngt mse jahit tu.. lme plak tu.. aku bersalin pkul 11.23 mlm.. now da pkul 2 pagi bru selesai..bdn lemah je rase..da siap semua aku kena thn kat bilik gelap.. sbb tekanan drh msih tinggi...  huu.. 
After stgh jm lepas tu..mak pun masuk..tlg suapkan nasi.. bgi minum air..  bru la lega... 
Tapi kepala ni masih sakit... 
Dlm hati ni syukur sangat da dpt lahirkan bb dgn selamat... n time tu teringin sngt nk jumpa suami.. tapi dia still kat klia.. nk buat mcm mne.. pgi esok la klau dpt jumpa pun... sbb flight dia pgi esok.. mm..  :'(... 
I really hope that you are here
 right now with me..my husband.. 
 Can't wait to see you tomorrow..
:)


ubat untuk luka jahitan selepas bersalin..

Salam... 
Ok.. sebenarnya nk share ngan mom or mom to be kat luar sana pasal sejenis ubat.. 
Ubat untuk sembuhkan luka jahitan bersalin
Aan share pasal bnde ni sbb aan sendiri yg dah guna..
mse bersalin  kena jahit :(
So.. my hubby pun belikan ubat luka ni kat farmasi.. mmg best sngt guna.. luka jahitan tu cepat je sembuh.. n nurse check pun ckp luka da ok.. xde sbrng mslh sprti jahitan terbuka dan jangkitan kuman..
Alhamdulillah... lega...
Tpi korg kena kerap la tukar pad.. cuci bagi bersih...jangan semata mata pksi ubt nih..korg jdi mlas nk take care sendiri..
So aan sarankan ubt nih kat korg. . 
Bagi yg luka pembedahan tu not sure la.. 
korg blh tnye la kat nurse,doc n ahli farmasi tu..
ok..ni pic ubt tu..so blh tgok la nme ubat tu..
ialah Fucidin..  jenis cream.. Harga Rm50
Berbaloi la harga cream luka ni.. sbb cream ni mmg superb.. 



hehe.. mcm keja kedai ubat la plak duk promote nih.. haha.. xpe actually love to share bnda bagus ni..  so sape yg nk cuba.. blh la beli yup...
Mse berpantang dlu.. ubt luka yg doc bgi tu x guna langsung.. hihi..
Tpi aan x buang pun..blh guna next time klau luka.. so jgn mmbazir k ...
Ni dia ubat doc bgi tuh..


Abaikan nme patient tu yup..hihi...

Nak pakai yg doc bgi pun ok kut.. tapi mak slalu ckp yg ubt cream tu lgi ok... 
Hihi.. so aan pkai yg cream tu jerla.. 
 so..nnti jgn lupa try



Saturday, March 14, 2015

i'm pregnant..!!! My pregnancy moments


Assalamualaikum.....
First..i want to say
alhamdulillah..thank you Allah for this miracle ...



mom to be..
pipi kembung..
hidung kembang
mkin chubby..
its me .hehe
but its okay..because
i love you bb

Hai... today just want to share my first pregnancy moments...hihi
actually..i'm really excited to write these stories..
okay
so let begin...


Month 1/2014

Time ni..aan ada kat sarawak...
daerah belaga.. aan da ikut encik suami tercinta...
okay..bulan 1 ni asyik bz ngemas rumah ngan encik suami..
byk yg kena kemas sbb bru pindah masuk..
so sngt penat...
 rse sangat pelik bila kepala asyik pening..
mula2 ingatkan mybe sbb new environment n sbb terlalu tired..
but really curious bila bln 1 ni xdatang period..
slalu dtg je.. tapi da akhir bln pun still xdtg gak..
umm.. so gtau la encik suami..
ok..dia senyum je...
ok...aan pun gtau dia..mybe penat kut..
tapi one day ni..
tgh2 masak rse nk pitam je...
so,,,aan pun bhti msk..rehat jap..dah lme tu bru rse okay skit..sambung msk..
yerla t cian suami blik kje nk mkn kn..
mlm tu ade gtau dia psl tghri ..
dia pun ajak pi klinik kesihatan

umm..hee,,suami mne xsyg isteri kn...
tapi aku ckp xnk dlu..
huhu..
sbb tkut kecewa .. waa...

Month 2/2014

ok..da msuk bln 2 da..
alamak..period still xdtg gak..
tpi awl bln lgi...
tapi ada org tu excited sngt..
ajk kita beli pregnancy test..
Nasib la kat situ ada kedai yg jual..
so..ptg tu ikut la dia pi kedai...
dia yg pi belikan...
hehe..kita tunggu kat motor je...

da beli..suami bwk aan jln2..round2 pekan belaga..
n then pi lepak tepi sungai..hihi...


dating with u,tq sudi luangkan mse ngan sy


at sungai btg rajang...
ummm..leganya dapat amik angin kat luar..walaupun dia bru blik kje, tpi sanggup bwk kita jln2 round sekitar pekan n sungai ni..tq abg...hi
ha..now da ptg da,,, mse utk blik k..
mse free mlm tu plak..
aku sibuk duk cari pasal cara nk test pregnant ni..
baca punya baca
bru la tau..biasa upt @ pregnancy test ni seeloknya dibuat lpas bngun pagi 
 dan test urine yg pertama mase mndi pgi tu.... atau test  after wake up early morning 

so.. hehe.
kita xgtau hubby pun nk test pgi esok..
bngun je pgi..terus test..!..mse tunggu result tu.. dup dap je..After 10 minutes aku pun tgok upt tu blik...mse tu mcm xpercaya je.. 
naik 2 line !!!
haaa... btul ke ni 
aku pregnant ......Ya Allah t.kasih..
syukurnya..kita hepi sngt time tu..
tapi kita xnk gtau suami dlu..hehe
Da settle mndi semua..buat sarapan utk suami..
mkn sme2... after mkn encik hubby kita asyik ngan handset dia je dpn tv..
haha..kita slmba je duk sblh dia.. n bwk pregnancy test tu skli kat blakang..
lme tu kita senyum2 pndang dia..
pnggil dia abg.....
tadaaaaa..* smbil tunjuk hsil yg positive tu..
hahah..dia mcm terkejut je..
yeke dia tnya.. terus senyum lebar..
yesss dia ckp... hihi..nk tergelak,,,
after tu sling memandang..n senyum..
lme lps tu..sje bukak fb... tgok2 je fb encik hubby dah update dia nyer status " Alhamdulillah "
hehehhe..excited ler tu...




Upt result.... ^_^ yippie
kami ada bicang nk gi klinik utk sahkan..
insyaAllah..besok jugak kami nk pi..hi
So da pi klinik kesihatan .. upt nyer test tu plak da hbis..huhu
tapi doc suwh kami buat buku merah dlu..
mse tu xtau lgi psl buku tu..
after da jumpa nurse n nurse da suruh isi ..brau la tau..
doc pun ade bgitau yg mybe kandungan awl lagi.. around 5 or 6 weeks..
n next appointment 2 weeks later bru doc nk scan ...



so ini la buku merah tu... !!!
hehe..
*buku ni ialah rekod n mklumat  kesihatan kita & bby dlm perut..
bb bump bump..


Month 3/2014
Masuk bln 3 ni.. aku ada mslh dgn tekanan darah.. so next visit appoinment dgn doc..  doc bgi ubt.. utk kwl tekanan drh...  n doc juga ada buat scan.. tpi blum nmpk lgi bb...  huhu... risau je.. doc ada bgitau mybe bb kecik lagi atau mybe bb xjdi.. 
Mse doc ckp tu rse bimbang sngt... 
Blik umh je asyik duk pk....suami plak yg tlg tenangkan... mmm...
Mlm tu da start kena mkn ubt..  
Bngun pgi je da rse pelik semacam...
Kple ni mmg skit sngt sngt.. 
Nk bngun rse pening je..
pagi tu baring je..bgi tau suami kple skit sngt... nsib la dpt suami yg blh berdikari..  dia blik  kje masakkan utk aku... da mkn..tghri still mkn ubt yg doc bgi.. kple pun mkin kuat berdenyut..mmg xthn sngt sampai kuar air mata... suami tlg picitkn kple... sapukan minyak angin... nk gi toilet pun suami yg papah.. 
masuk hri yg ke 2 pun mcm tu gk... 
Mmg sakit xhilang lgi..
Until day 3 ... aku stop mkn ubt yg doc bgi..time tu brulah lega..
Syukur Alhamdulillah...
 
After da siht.. mulut ni asyik nk mkn je..hihi..
Nk itula inila... teringan nk mkn colek buah...hihi... bestnyer.. tpi buah pauh xde.. 
suami pun mintak beli ngan org kat situ...
Tpi org tu kluar ke bndr.. lps 3 hri mcmtu la bru dpt jumpa tuan nyer pokok pauh tu.. da beli..suami buat blik, 3 biji.. besar sngt2...  mmg x pernah mkn pauh sebesar tu..haha..
selain tu buah betik,kedondong pun ada gak dia belikan...mkn ngan colek ... mmg sdp la..Suka sngt dpt mkn... hihi..
Encik suami pun mkn gk.. oo.memgidam gk rupanya... hihi.. Tq la encik hubby sbb jga kita ngan baik...
Nsib mengidam bnde yg xsusah nk cri kan..
Mase mengandung tu kita suka sngt ngan air milo panas yg suami buatkn.. bila buat sendiri rse mcm xkena je... ngee..
Ngada ngada plak... ish..bkn la... mnja je...
mse msuk bln ke 3 ..perut bwh dri pusat tu slalu je rse sakit..mcm berdenyut...  kdg tgh tdo mlm pun rse.. kena baring mengiring.. 
Kerap jugak rse nk muntah.. dan cepat je kena angin/gastrik klau lmbt mkn @ slh mkn.. mula la terbaring je.. 
Next appointment ngan doc... suami temankan masuk dlm bilik scan.. finally..syukurnya.. da nmpk bb..hihi..
N nmpk jntung bb  tgh berdegup..  Alhamdulillah.. hepi nyer ngan encik suami... 


Month 4/2014

Bulan ke 4 pregnancy..
Berat bdn mkin naik... perut da mula rse mkin mmbesar.. bju pun mula mengecil utk mom to be nih....
Bkn bju yg mengecil kn.. haha
Alahan da mkin berkurangan..cuma cpt letih je skit...
Haa.. bln 4 ni aku da kena minum air gula...
first pengalaman kn.  So xtau ape2..
Rupanya kena puasa dlu mlm tu.. dri jam 10 mlm dah xleh mkn until 2 hours after minum air gula kat klinik...  da settle dlm pkul 12 tenghri bru dpt mkn...huu lapar..
Xsmpt da nk msk.. encik suami ajk mkn kat kdai... tq la encik suami.. hihi susah2 temankn kita... 
Encik suami mengantuk..hihi..
Tunggu giliran jumpa doc.. cian plak...
diwaktu petang... ambik angin... jln2 lgi...
Asyik nk kluar je..hihi.. nk amik angin.. 
Hri hari rse nk jln2.....


Month 5/2014
Ada ape dgn bulan ke 5.. hihi..
sbnarnya hepi sbb kat perut dah mula terasa nadi bb..
alhamdulillah.. bru rasa nadi bb blum lgi gerak2.. klau bergerak lgi la rse excited... ^_^…

ada gtau suami.. dia pun pegang perut.., mmg la dia xrse.. yg mengandung ni je yg rasa..
Apela abg ni.. gelakkan dia..
nnti bb gerak bru abg blh rse..
Dia pun just cakap... yerla... 
hihi..ngajuk la tu
Actually bln ni rse sedih .. 
Sbb xlama lgi da nk kena blik kg..
Sorg..sorg...
Bcoz.. nnti bimbang perut da besar bru nk blik kg.. jln belaga plak xok sngt.. 
Bhye la utk bb.. kami xnk amik risiko..klau blh nk jaga kandungan ni baik2..
So kami decide yg aku kena blik kg dlu..
Sbb suami xdpt cuti.. nk kena simpan cuti utk blik raya n utk bersalin nnti..
sbnrnya ada gk rse takut skit time nk blik sorg2.. tpi bila pikirkan bb dlm perut ni n suami.. aku kena kuat semangt..
ni la dugaan kami..terpksa berjauhan buat sementara.. 
Tapi lme gak la..akhir bln 7 bru encik suami blh blik.. huu.. 
21/5/2014. kami otw ke bintulu..
Kawan suami sebelah rumah ajak tumpang naik kereta dia sbb dia nk blik kg gak.. so kereta dia kosong... 
tq sbb sudi tumpangkan kami ke bintulu... 
N
Good bye belaga...
22/5/2014
Hari last di sarawak.. 
Terpksa berjauhan dgn suami for a while..
Hati tak setabah yg disangka...
Akhirnya air mata bercucuran before msuk dewan perlepasan airport bintulu..
bila bersalam je dgn suami...
Air mata terus jatuh..
2 bln Lgi bru dpt jumpa.. 
hope suami baik2 je kat sana..
By by abg.. Tq sbb jga syg dgn baik..
&
loving me so much...
I love u too abg....
See u the end of Ramadhan..
excited nk smbut Hari Raya pertama as husband n wife
with bb bump.... ^_^


Month 6/ 2014
 
Alhamdulillah now kandungan da msuk 
6 bln...
Skrang da ada kt terengganu..
Jauh dri suami...
Huhu..lps ni nk check up kena pi sendiri la... kena berdikari la..
nsib klinik desa xjauh sngt..so blh naik moto je.. Mmm...rindu ngan suami.   
Bb dalam perut sihat je...
Alhamdulillah.... and antara moments yg 
hepi mse mengandung ni ialah bila dah rase pergerakan bb dlm perut..
Menendang je dia ye....hihi.. 
Aktifnya bb ni.. tapi mom to be ni plak yg xberapa nk aktif...  kesihatan xbrape baik sngt.. asyik kena pi klinik je...
Slalu je cter ngan hubby...  kdg tgh borak je menngis.. rse emosi sngt.. yerla dah la suami xde disisi....
Tapi aku kena kuat...
6 month preggy  doc kat sini blum buat scanning.. so blum tau la gender bb... 
Aku ngan hubby decide nk scan 3d kat klinik swasta after raya ni... insyaAllah...


Month 7/2014
 
Bulan 7.. Bln ramadhan...
Berharap ramadhan ni dapat puasa penuh...
Tapi disebabkan kesihatan aku yang tak berapa baik kerana gastrik teruk... so aku terpksa berbuka...huhu... kena la gnti nnti..mmm... 
Kaki aku plak da gelembung semacam... huhu..actually kaki jdi cmni bila aku berdiri lama  mse buat kerja.. 
Da sapu minyak..surut jp... after tu berdiri lma ..gelembung lagi..mcm belon da..
Kasut tu terpksa beli yg saiz besar... saiz 40...haha..biasa pkai 37/38... kdg nk jln pun rse xsedap bila kaki dah mcm tu..
Kaki sembap... waa...
Sbor aje la... 
Perut sekitar pusat pun da naik selulit 
& gatal je sekitar tu... :(...
TUp tup.... da nk akhir puasa..
Xsbr tunggu suami tersyg blik.. he
Hari pertama dia blik..aku plak ada appoinment dgn doc.. 
Dia pun rush je ..awl pgi da gerak dri umh mak dia n dtg nk bwk aku gi klinik.. 
after smpai je umh dia dtg kat aku dlm bilik .. tgok perut isteri dia da mmbesar..senyum je dia smbil usap perut isteri dia..hi..
Da slm.. bgi dia rehat jap..dlm pkul 9 pgi kitorang gerak pi klinik kesihatan...
Bru dia tahu..lma nyer kena tunggu..cian dia..ngantuk je.. dahla bru smpai.. then kena tunggu isteri plak...hihi..
Sbr ye encik suami...^_^
Lagi beberapa hri lgi nk raya.. bju raya pun xbeli lagi... encik suami ajak la kita pi cri bju raya...  hi.. kita xleh nk pkai bju kurung da... so kita gtau suami nk beli jubah abaya je.... cri punya cari..jualan kat TTC... xde yg berkenan... kebanyakannya jubah yg fit.. so cari la plak tempat lain.. bru la teringt nk cri kat atas bus stop...hihi. 
Ada..tpi saiz besar sngt... encik suami suwh beli yg tu gk... sbnarnya kita xnk... 
Tpi sbb da penat da nk cri tmpat lain.. so kita amik jerla..hee..besar pun besar la...
Now bju kita da settle.. bju melayu suami plak.. mlm tu adik ajk pi taman shah bndr..so gtau suami ajk pi skali.. blh cri bju mlayu kat sana.. punyalah jammed.. aku yg duk dlm kereta ni pun da penat sngt.. rse ngantuk sngt... encik suami pun kata.. aik nk tdo da..tdi kata nk jln sngt..hee..
^_^
Bila da dpt parking.. brulah lega.. he..
Jln 2 cri baju.. jumpa la jugak color seakan akn abaya aku tuh.. so encik suami pun terus beli.. aku plak duk intai wideshawl... byk yg xberkenan..last last ingt xnk beli da..pi beli air dlu..dhga sngt.. otw jln kaki nk ke tempat parking..tetiba ternmpk la wideshawl yg kita berkenan tu..hahhah.
Ape lagi beli la 2..^_^…
Alhamdulillah... da settle semua. Mlm raye gerak pi ke kg suami.. sbb thn ni kena beraya kat umh dia...
So ape lagi.. ikut jerla.. ptg esok blh blik umh gak..hihi..bkn jauh pun.. hahah..
Slmat hari raya....
First hari raya...
With my husband n bb bump bump


Otw to kenduri ...
3rd Hari Raya...
Encik suami layan je isteri dia yg nk selfie sngt ni.. 
sbnarnya tgh menunggu org.. nk konvoi pi skali ke kenduri..so kibat da bosan.. ni la akibatnya..haha... we-fie la byk 2...


One week after raya..
dating...hihi..


Month 8/2014
Bulan 8- 8 month preggy...
Still in hari raya mood..^_^
Suami cuti for 2 weeks... 
Its time to find out gender bb..!!
So excited....
sprti yg di plan dgn encik suami.. kami decide nk scan 3D... di klinik Ar-rijal.. dekat area gong kapas, kuala terengganu .. near with desa murni batik..haha..siap gtau peta...sebenarnya.. cri klinik online..then jumpa la fb klinik ni... korg blh taip klinik ar-rijal..kat ctu ade no phone skli....
 suami ada call nk booking date utk scan.. haa.. senang kn.. tpi time tu still cuti raya,so xramai org..blh dtg je... tpi kitorg pilih pgi sbb doctor perempuan..hehe.. of course la...
* tapi in case baik korg call dlu.. haa..mne tau pi redah je dpt doc llki.. !! 
First time scanning bb bump di klinik swasta.. tapi aku rate 5 star la kat klinik ni.. 
Dia punyer service ok la.. pekerja dia ramah..termasuk la dOctor..hihi..
Mmg best la.. lgi2 bila suami ade skli dlm bilik Scan tu.... first scan 2D..
 nmpk la bb tu...  kaki dia  kat muka.amboi.....hihi..doc pun gelak.. 
Ish ish... cri la ia nyer jantina.. agk pyh gk mula2 sbb kedudukan bb cmtu... & bb xbergerak sngt.. nmpk mcm tdo je.. then doc tu ckp kena bgi di .gerak2.. so doc pun tekan2 perut skit... lme skit bru bb pun gerak.. then doc cri jntina dia.. haa..bru la nmpk...  hihi..finally..
Alhamdulillah..
* Bb boy !!!.. is coming ...
- suka ar encik suami dpt geng main bola-
xkisahla dpt gender ape pun..asalkan sihat sudah..^_^
after scan 2D ... doc pun nk scan 3D...
Tapi..huhu...
Doc ckp kndungan da besar sngt...
Da xdpt nk tgok bentuk muka da... xdpt tgok dgn jelas... doc ckpnsptutnya kena scan awl skit around 6 month pregnancy...
Da xde rezeki kn ..xdpt la nk tgok...huhu..
Suami pun ckp.. xpela nk buat cmne..
So da kluar blik doc tu..terus ke kaunter utk pembayaran. . 
RM50 for 2D.... 
Ni la rupa bb bump bump tu...


Hihi.. nmpk kn bentuk bb..
Klau tgok btul2 nmpk tgn tu kat ats...
mm.xsbrnya nk jumpa bb!!! 

so bkl2 mommy kat luar sana..jgn lupa kita doakan utk bb kita...  klau blh hri2.. jgn miss ye... doakan kesihatan dia.. doakan dia menjadi org yg beriman... dan menjadi ank yg soleh..
Sekarang da byk cara korg nk cri doa tu....
Kat internet ada dan  boleh beli buku psal kehamilan @ nama2 anak.. dlm tu byk doa 
Cuba.la usaha..
Contoh time preggy ni aku salin doa tu kat kertas dan tampal dlm bilik.. senang...

Korg blh tgk cth doa doa tu kat sni...
Doa semasa hamil...









* sama samalah kita amalkan ye.. ^_^

Mmm...now..
Smbung cerita sblum ni... 
-----------------
lps da scan.. da selesai semua.. xlama kemudian.. mse utk encik suami kembali ke srwk... cuti da hbis... hu..sedih nyer kena tnggal lagi...
 So nnti suami plan nk balik plak One week before due aku.... due date aku.. 30/9... 
Hu..lgi sbln lebih bru dpt jumpa hubby...
Hope sngt suami ade disisi..tpi nk buat cmne... dia pi cri rezeki... ni dugaan kami..kena terima la :(...


Month 9/ 2014

continue to the next chapter 
Sebuah pertemuan - Giving birth to my baby..first experience 

my personal ig @nurfarhan.aan

Copyright © Design by nurfarhan